Folkrace

Folkrace, en sport för alla kan man säga, du kan börja tävla det år du fyller 15 år och genomfört den så kallade debutant-tävlingen. Under 18 så tävlas det i juniorklass, över 18 så är det seniorklass som gäller, antingen dam eller herrklass. Det kan även förekomma veteranklass.

Skyddsvall för folkraceDenna folksport som innebär att bilar som är typbesiktigade i Sverige körs på banor varierat med asfaltsbeläggning och grus. Bilen måste byggas efter vissa säkerhetsföreskrifter och det viktigaste av allt är störtbåge som skydda i fall bilen skulle rulla runt och hamna på taket. 80 kilometer i timmen är den maxhastighet som ska hållas, men vissa bilar kan gå fortare än så. För att man inte ska kunna köra allt för fort så byggs banorna på ett sådant sätt så man inte kan komma upp i högre hastighet än 80.

Efter tävlingarna är avgjorda så brukar bilarna vara till försäljning, och under tävlingens gång till 15 minuter innan det är avgjort kan vem som helst lämna ett bud på den bil man är intresserad av. Domaren eller tävlingsledaren brukar hålla i denna budgivning efter fullgjord tävling och grundbudet som man utgår i från brukar vara 6.500:-, har man då ett högsta bud så vinner man och får med sig bilen hem. Det som inte följer med bilen är den personliga utrustningen, samt förarstol och bälten.

Får du med dig en bil hem är det dags att börja skruva och fixa inför nästa lopp, reservdelar behövs köpas och är det en hyfsad modern bil så kan vi tipsa om Mekanika.se där du hittar det mesta du kan behöva till din folkrace bil. Du hittar även motorolja, bromsvätskor och reparationshandböcker till flertalet av de vanligaste bilmodellerna.

Så lycka till med ditt tävlande och hoppas du hamnar på prispallen!!