Formel 1 stall

Formel 1 cirkusen består idag av elva olika stall, några med större potential, några med mindre. Vi tänkte här berätta lite mer om två av de mest populära stallen och lite om deras historia.

Red Bull Racing

Red Bull Racing är ett av de yngsta stallen i cirkusen och har existerat i nuvarande regi sedan hösten 2004 när man köpte upp dåvarande Jaguar Racing. Efter detta har energidrycksjätten skördat stora framgångar i rask takt. Redan första säsongen slutade man sjua i konstruktörsmästerskapen, dåvarande försteföraren David Coulthard stod för största delen av säsongens poänginsamling.

Säsongen 2009 så skedde ett antal större förändringar i stallet, bland annat så kom en viss Sebastian Vettel att bli stallets andreförare efter Mark Webber från Australien. Man slutade detta år på en andraplats i konstruktörsmästerskapen. Detta blev startskottet för en framgångsera som i skrivande stund fortfarande pågår. Från 2010 och framåt så har man i takt med att Vettel vunnit världsmästerskapen varje år sedan dess, också vunnit konstruktörsmästerskapen. Vettels seger 2010 gjorde honom för övrigt till den yngste segraren i världsmästerskapen någonsin. I dagsläget är det svårt att se att detta inte ska fortsätta även under kommande år. Man har den bästa bilen och har uttalat sig om att man tror att Vettel inte kommer se någon anledning att söka sig någon annanstans.

Ferrari

Ferrari är ett av de klassiska formel 1 stallen som varit med på banan ända sedan 1950. Stallet har genom åren skördat stora framgångar och den kanske mest kända föraren är nog Michael Schumacher som tog hela sex totalsegrar. Utöver detta tog han även fyra andraplatser och en tredjeplats. Totalt har Ferraris förare vunnit 15 VM-titlar och i konstruktörsmästerskapen har man segrat 16 gånger. Senaste titeln man vann var 2007 när Kimi Räikkönen vann.  De senaste åren har man dock inte haft någon större chans mot Red Bull som vi redan nämnt.

De förare som idag försvarar Ferraris färger är försteföraren Felipe Massa från Brasilien och andreföraren Fernando Alonso från Spanien.