World Rally Championship

World Rally Championship, eller WRC som det oftast förkortas till, är världsmästerskapet i rally. Det hålls varje år och består av 13 olika deltävlingar. Varje deltävling hålls i ett olika länder och underlaget varierar med allt från snö och is till grus och asfalt.

WRC är något unikt bland världsmästerskap då det tar praktiskt taget ett helt år att köras klart. Första deltävlingen startar i januari och den trettonde och sista körs i november. Sverige är nästan alltid värdland för den första eller andra rallyt på året. Sedan 1973, det officiella första året för WRC har Sweden Rally varit en del av schemat alla utom 3 gånger. Det enda land som varit med på schemat fler gånger är Storbritannien men Wales Rally GB.

Detta har varit med på schemat varje år sedan 1973. Världsmästerskapet är tekniskt sett två världsmästerskap som avgörs samtidigt: ett för förare och ett för biltillverkare. De första fyra åren hade man dock inget förarmästerskap. Varje tillverkare har oftast två eller tre förare som kan samla poäng åt dem. Detta betyder att något ovanliga situationer kan uppstå. En av dessa hände 2003 då norrmannen Petter Solberg, som körde för Subaru, vann förarmästerskapet, men tillverkarmästerskapet gick till Citroën. Endast två svenskar har någonsin vunnit WRC:

  • Björn Waldegård (1979)
  • Stig Blomqvist (1984)

Sedan 2004 har en fransk Sébastien vunnit förartiteln. 2004-2012 vanns alla av Sébastien Loeb och från 2013 och framåt har Sébastien Ogier vunnit titeln. Varje år Ogier vunnit har han också vunnit väldigt dominerande. Hans största vinst var 2013 då han vann med 290 poäng över tysken Thierry Neuville som bara fick ihop 176. Detta år är det dock närmare än någonsin tidigare. Med bara fem deltävlingar kvar ligger Sébastien Ogier på första plats med 160 och Thierry Neuville är åter igen mannen som jagar honom, nu med 149 poäng. 

Neuville har dessutom fler förstaplatser än Ogier (3 mot 2). Precis som med andra världsmästerskap finns det ett stort intresse bland många att spela på WRC. Och med tanke på att Ogier var favoriten att vinna ända från början kan de som satsat på Neuville kanske vinna stort i år. För de som inte provat på detta tidigare kan kan hitta recensioner på bra oddssajter på sajten SvenskaCasino. Detta inkluderar populära alternativ som Bethard, BetRally och RealDealBet.