Racing på film

Det har släppts många intressanta filmer genom åren med temat bilracing. Det är alltid spännande och nervkittlande att se en biljakt eller en tävling mellan två starka förare. Så sent som förra året kom filmen Rush som handlar om två av 70-talets allra främsta förare inom Formula 1, nämligen James Hunt (Chris Hemsworth) och Niki Lauda (Daniel Brühl).

Filmen är vackert filmatiserad och eftersom handlingen är baserad på verkliga händelser blir filmen ännu mer gripande och fängslande allteftersom handlingen lider. De två huvudkaraktärerna har manusförfattarna lyckats träffa mitt i prick. Trots att det är två diametralt olika personfigurer vill man heja fram båda karaktärerna i deras strävan att bli världens bästa förare.

Bara för några år sedan kom en annan storslagen film på biltemat med titeln Drive. Det är en aningen mörkare film som startar i dur och glädje men övergår i mörker och destruktion. Hjälten i filmen är en stuntman som spelas av Ryan Gosling som lyckas trassla in sig i sina väns och sin kärastes livsproblem. Han känner en stark skuld att hjälpa sina medmänniskor, så till den grat att han vill att offra allt för att gå till botten med problemen. Drive är en mycket stark och gripande filmatisering.

Vill man höja tempot en aningen och känna adrenalinet flöda är det Fast and Furious-filmerna som gäller. Även om handlingen är enkel och lättsmält så är filmerna mycket starka produktioner med de mest raffinerande bilscenerna med jakter och tävlingar som pågår i tiotals minuter utan att man hinner andas. Huvudrollerna spelas i vanlig ordning av Vin Diesel och den nyligen tragiskt framlidne Paul Walker.

Från år 1990 släpptes en aningen mer romantisk film som i mångt och mycket handlar om racing. Filmen Days of Thunder med Tom Cruise och Nicole Kidman har kanske inte det starkaste manuset men filmen är underhållande och romantisk och definitivt värd att se.