Bygg en egen rallybana

Har du tänkt bygga en egen rallybana? Det låter givetvis som en toppenidé och du är inte ensam om att fundera på det. Om den förverkligas kan du kan anordna tävlingar eller träna rallykörning när du själv vill. Du behöver inte fråga någon om lov.

Men det är inte helt okomplicerat att anlägga en privat rallybana. Myndigheterna vill ju ha ett ord med i laget. Och de är inte alltid att leka med, det finns många lagar och regler som ska följas. Det är också viktigt att prata med de privatpersoner som kan tänkas påverkas av banan, så att alla är med på noterna och inte överklagar bygglov till en högre instans.

rally-svedala

När du väl fått de tillstånd som behövs infinner sig frågan: Vad för slags underlag ska vi köra på?

Grus? Kanske, men det finns problem med det. Det ska valsas och bultas, och varma och regnfattiga somrar kan det damma förskräckligt om grus. Rallybilarna försvinner i ett moln av stoft och torra jordpartiklar. Och om regnet öser ner under en längre tid så är inte det bra för det grusunderlag som det ofta bildas gropar i. Gropar som kan bli till insjöar som förstör vägbanan än mer.

Nej, grus är ingen bra lösning om du vill ha en rallybana som håller ett tag. Vad som krävs är asfalt. Det är det perfekta underlaget. Asfalten måste vara slät och fin för att banan ska bli bra. För att åstadkomma det kan man hyra en asfaltsfräs av Amas. Den heter Simex asfaltfräs och du kan använda den med en grävmaskin, hjullastare eller kompaktlastare. Den skapar ett plant och stabilt lager med bra vidhäftning på vilken det går utmärkt att lägga ny asfalt. Läs mer på: http://amas.se/simex/asfaltfras-betongfras.

Runt banan bör du också konstruera någon form av räcke, för att skydda åskådare. Dessa kan även behöva någonstans att sitta, varför en läktare kan vara en bra idé att uppföra. I övrigt måste det finnas gott om plats för bilarna som ska tävla och gärna en typ av klubbhus för förarna. Detta måste dock inte byggas på en gång – i början kan det räcka med att ställa fram en husvagn. Allt eftersom föreningen får fler medlemmar och mer att röra sig med kan man ta tag i sådana saker.

För att läsa mer om Rally och rallybanor kan du kolla in på rallybilden.se.