Svenska Formel 1 förare

Att Sverige har haft bra formel 1 förare är ingen som är förvånad över, motorsport har alltid varit stort i Sverige och med två stora biltillverkare i landet så kanske det inte är så konstigt. Vi har haft många bra förare i både rally och Formel 1. Ronnie Pettersson är väl den som de flesta känner till. Tyvärr omkommen i en olycka i Milano Italien alldeles för tidigt.

Innan Ronnies framfart så fanns det andra som banade vägen, Joakim Bonnier var en av dessa, under åren 1956 till 1971 så var Bonnier en mycket aktiv förare. Reine Wisell, Bertil Roos, Torsten Palm, Gunnar Nilsson, Conny Andersson, Slim Brogudd, Stefan JOhansson och Björ Wirdhem är andra Svenska legender inom Formel 1

Den som uppmärksammas idag är Marcus Ericsson född i Kumla 1990 och han tävlar just nu för Sauber Formel 1. Det var den svenske STCC föraren Fredrik Ekblom som såg Ericsson köra gokart som 9-åring och tycktes se en kvalité som skulle behövas för att lyckas inom motorsport. Det blev Formel BMW som blev starten för Ericssons formel karriär och 2007 så vann han titeln just i Formel BMW.

Sedan har det fortsatt, formel 3 och framgångar där som gjort att han flyttats upp i klasserna. Mellan 2010 och 2013 så tävlade han i GP2 serien som ligger strax under formel 1. 2014 så kom chansen att kunna börja med Formel 1, han började hos Caterham stallet och bästa placeringen blev 11 i Monaco, nu så kör Ericsson för det Schweiziska stallet Sauber.

Vad framtiden har att visa för unge Marcus Ericsson vet vi inte än, men förhoppningen är att vi får en stor stjärna vid Formel 1. Vi kan inte mer än att önska lycka till!