Rengöra bilen – steg för steg

shutterstock_147737927

Oavsett om det gäller en vanlig personbil eller en bil man tävlar med så vill man ju såklart att den ska hålla sig vacker. Här kommer ett par tips för alla som vill vårda bilen sin. 

Avfetta bilen

Det första man ska göra innan man börjar spola av sin bil är att avfetta den ordentligt då den utsätts för mycket smuts från vägarna. Det kan vara allt från asfaltsrester till lera och vägsalt och detta sätter sig ordentligt på din bils kaross. Avfattningen löser upp allt detta och därför ska man börja med att spraya bilen ordentligt innan man schamponerar den. Börja att arbeta dig upp nedifrån genom att spraya på avfettningen från fälgar och trösklar upp emot huv, sidor och tak. Låt sedan medlet sitta på i någon minut innan du påbörjar din tvätt.

Steg 1: spola

Högtryckstvätten är en av bilägarens bästa verktyg när det kommer till rengöring. Se till att vara väldigt noga, grus och annat smått kan leta sig in lite här och var på en bil, får man inte bort dessa riskerar man att repa lacken när man kommer till steg 3. En riktigt smutsig bil kan även behöva lite mer avfettningsmedel under tvättens gång, det går att köpa på nätet i butiker som Mekster.

Steg 2: detaljerna

Medan högtryckstvätten tar det stora ytorna riktigt bra är det lätt att saker och ting inte blir lika rent kring detaljerna. Många väljer att helt enkelt använda en tandborste för dessa, på så sätt löper man ingen risk för skador.

Steg 3: schampo

Man ska endast använda riktigt bilschampo, produkter man annars kan hitta i hemmet kan skada eller fläcka delar av bilen. Kom bara ihåg att det blir inte renare bara för att man använder mer schampo. Det kommer att behövas minst två hinkar med vatten för att tvätta en hel bil.

Steg 4: spola igen

Spola sedan av schampot och allt upplöst smuts. Se till att börja nerifrån och gå uppåt så att alla smuts får rinna över en ren yta, annars riskerar det att klamra sig fast igen. Ta sedan ytterligare ett varv uppifrån och ner.

Steg 5: torka med skrapa

På en del områden i landet kommer det att finnas mer kalk i vattnet, dessa kan vara riktigt svåra att få bort om de får chansen att stanna kvar. Av denna anledning är det viktigt att snabbt få lacken torr, vilket är också varför man inte bör rengöra bilen i direkt solsken. Med en ren gummiskrapa tar man bort risken för kalkfläckar.

Steg 6: vaxa och torka

Sedan är det dax att vaxa bilen och polera upp den så att den håller sig fräsch längre och kan stå emot det väderväxlingar som medför slask, lera och salt bättre. När allt detta är utfört så kan man med fördel torka av bilen med sämskskinn för att få en blank yta.