Framgångsrika inom motorsporten

Motorsport, det vill säga sport som utförs med någon typ av motordrivet fordon, är ungefär hur stort som helst. Vad man ofta menar när man pratar om motorsport är någon form av bilsport, och även inom motorsport finns det en uppsjö av varianter. Det finns därför inte ett samlat VM för bilsport, utan varje enskild sport har sitt eget VM och det är endast internationella bilsportförbundet, Fédération Internationale de l’Automobile, som har rätt att tilldela tävlingar VM-status. I och med de många olika världsmästerskapen inom bilsport finns det också ett stort antal mästare.

Formel 1

Den troligtvis dyraste motorsporten av alla, Formel 1, körs med speciella bilar med endast en sits. Inom sporten har många mästare korats, de senaste åren Sebastian Vettel från Tyskland och några år innan dess den legendariske Michael Schumacher, också från Tyskland, som fram till 2013 har vunnit fler gånger än någon annan Formel 1-förare. Michael Schumachers bror Ralf Schumacher var också Formel 1 förare, men kom som bäst på 4:e plats i VM.

Standardvagnsracing

Standardvagnsracing är en bilsport med tävlingsbilar som byggda av vanliga personbilar ämnade för landsvägskörning. Bilarna i standardvagnsracing kommer inte alls upp i samma hastigheter som Formel 1-bilar, men istället bjuds det bland annat på fler omkörningar och mer kontakt mellan bilarna tillåts. Nuvarande VM för standardvagnsracing, FIA World Touring Car Championship (WTCC), har bara funnits sedan 2005 och sedan dess har engelsmannen Andy Priaulx och fransmannen Yvan Muller flera gånger vardera.

Rally

World Rally Championship (WRC), eller Rally-VM har anordnats sedan 1973. Det finns många olika rallyklasser, varav A-klassen är den friaste idag tillåtna klassen med minst begränsningar på bilens trimning. För alla rallybilar gäller dock att de måste utgå från en fabrikstillverkad bil, även om dessa regler är olika strikta beroende på klass. Den mest framgångsrike rallyföraren genom tiderna är Sébastien Loeb från Frankrike, men även Tommi Mäkinen från Finland är en välkänd och flerfaldig vinnare.