Köpa en begagnad bil

Att köpa bil, vare sig den är begagnade eller ny, kan vara svårt. Det finns hur många alternativ att välja på som helst där ute. Tycker du att det är svårt att veta hur du bäst köper en begagnad bil så kommer här några tips.

Köpa bil

Försäkringsbolaget If kommer med en hel del praktiska råd. Börja med att titta på flera olika bilar. Du ska alltid provköra bilen för att känna efter om den passar dig och fungerar som den ska. Priset kan skilja mycket mellan samma modell så gör research först på ungefärliga priser så att du inte betalar mer än vad bilen egentligen är värd. Kontrollera alltid att allt på bilen är helt och funkar som det ska. Är du själv inte duktig på bilar finns det säkert någon i din närhet som kan följa med och hjälpa dig att kolla bilen du är intresserad av att köpa.

När du väl har valt en bil är det en bra idé att lämna in den på service för att få ett klartecken på att allt står rätt till. Hos Mekster kan de hjälpa dig med detta. Där kan du även hitta reservdelar och annat som kan behövs till din nya bil.

Innan du köper en bil ska du kolla upp att personen som säljer bilen faktiskt äger den. När du kontrollerar bilen ska du köra den i minst 30 minuter. Det är ungefär så lång tid det tar för dig att hinna testa alla funktioner bilen har. Gå även noga igenom bilen och leta efter rost. När bilen väl är kontrollerad och godkänd av dig som köpare kan ni börja diskutera en affär. Tänk på att försäkra bilen innan du ger dig ut och kör och glöm inte att skicka in ägarbyteshandlingarna så att bilen står på dig efter köpet.

Här kommer en kort checklista

  • Specificera de krav du har på bilen och fundera på vilka behov du har av den så du får den modell som passar dig.
  • Studera bilannonser för att få en bra överblick på vilket utbud som finns och vilka priser som gäller.
  • Köpa privat eller av bilhandlare, båda har fördelar och nackdelar. Bilhandlaren är dyrare men lämnar oftast någon form av garanti. Köper du den privat blir den oftast billigare i inköp och du får prata med personen som kört bilen innan.
  • Kontrollera dokumentationen. Bilens servicebok är en form av värdehandling, se till att service är gjord med rätt intervaller och att allt är bytt hos en auktoriserad verkstad
  • Givetvis ska du provköra bilen ordentligt och även undersöka ägaren
  • Se till att ha ett bra avtal och att du får ett skrivet kvitto på köpet och på handpenningen om du lägger en sådan först.
  • Registreringsbevis ska vara underskrivet av både säljare och köpare och säljaren ska sedan skicka in det till Transportstyrelsen.