Marc Marquez

Den unga killen med den stora talangen är redan världsmästare. Vem är egentligen Marc Marquez?

Om sporten

I motorsportsammanhang klingar namnet Marquez högt. Han är det stora tillskottet till sporten MotoGp, en motorcykelsport motsvarande bilsportens formel 1. MotoGP ingår som serie i den sport som kallas roadracing, en ganska blyg sport här i Sverige men desto större utomlands. Mer detaljerad information kring vad sporten går ut på kan du läsa om här.

Marc Marquez

Kort biografi

Marc Marquez föddes år 1993 och hade sedan tidig ålder ett stort intresse för motorcyklar. Från den spanska staden Cervera i Katalonien har Marquez sedan dess gjort en imponerande resa inom roadracing och lever nu det liv han drömde om som liten. Även den yngre brodern Alex har visat intresse för sporten, något som Marquez i intervjuer uttalat sig mycket positivt om.

I tävlingssammanhang gjorde Marquez år 2002 sin debut i det katalanska mästerskapet där han kom på tredje plats. Med detta som motivation fortsatte han sedan att delta i olika tävlingar och knöt snabbt kontakter med viktiga personer inom sporten. Sex år senare, endast 15 år gammal, debuterade han år 2008 i portugisiska Grand Prix och blev därmed den yngsta föraren att vinna en pallplats i ett världsmästerskap. Sedan dess har framgångarna bara rullat vidare och förra året (2013) nådde han det ultimata målet och blev världsmästare i MotoGP.

Främsta prestationer:

  • År 2002: tredje plats, Katalonska mästerskapet
  • År 2008: åttonde plats, världsmästerskapet 125 D.C
  • År 2010: världsmästare, 125 cc.
  • År 2012: världsmästare, Moto2.
  • År 2013: världsmästare och bästa nykomling, MotoGP

Ytterligare prestationer hittar du här.

Team

I juli 2012 blev det klart att Marquez skulle ingå i ett tvåårigt kontrakt med Repsol Honda Team där han fortfarande befinner sig.