Starta en rallyklubb

Rally

Motorsport är en sport som är både spännande och mångfacetterad. En av de kanske absolut mest spännande grenarna inom motorsport är utan tvekan rally, som kan köras både på bana och på riktiga vägar. Ett tips om man är en riktig rallyentusiast är att starta en rallyklubb, vilket faktiskt inte behöver vara så svårt som det låter.

Det allra första man bör göra om man vill starta en rallyklubb är att ansöka om att bilda en idrottsförening. Från och med 2011 ska alla idrottsföreningar i Sverige ha ett organisationsnummer, vilket man ansöker om hos Skatteverket. Därefter ska man ansöka om att bli ansluten till Svenska Bilsportförbundet, vilket är det så kallade specialidrottsförbund i vilken rallysporten ingår.

För att värva medlemmar är ett bra tips att kalla till ett möte på vilket föreningen bildas. Här man kan också se om det finns några personer som vill engagera sig i den bilvande rallyklubben.

Ska man kunna köra rally, som är centralt i en rallyklubb behövs givetvis också någon form av bana. Att bygga en rallybana är ett ganska omfattande arbete, då det dels behövs mark, dels behövs tillstånd från olika myndigheter, bland annat med tanke på buller, miljöförskrifter och liknande. En sak man behöver är bygglov, vilket ansöks om hos kommunen.

Ett bra tips om man vill bygga en rallybana är att se om det finns boende i närheten eller någon annan verksamhet som kan störas och i så fall prata med dessa så dessa vet vad som är på gång. Allra bäst är det givetvis om banan ligger på en så avskild plats som möjligt.